Προσφυγή στο ΣτΕ για το τέλος επιτηδεύματος

Προδήλως αντισυνταγματικό» χαρακτηρίζουν το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες (300 ευρώ για φέτος και 400 ευρώ τα επόμενα χρόνια), δυο ιδιώτες και ο νεοσύστατος σύλλογος «Έλληνες Φορολογούμενοι».

Λίγο πριν αρχίσει η επίσημη εφαρμογή του, οι «Έλληνες Φορολογούμενοι» με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών καθώς όπως υποστηρίζουν η επιβολή του τέλους δεν πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, δηλ. το εισόδημα, την περιουσία, τις δαπάνες ή συναλλαγές αλλά συλλήβδην την τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

«Η τεκμαιρόμενη αντικειμενική δυνατότητα 1.000.000 ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλουν το τέλος και μάλιστα με τεκμήριο αμάχητο, ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας αλλά και με βάση τη βαθιά κοινωνικοοικονομική κρίση που διέρχεται στην παρούσα φάση η χώρα μας», αναφέρουν στην πολυσέλιδη προσφυγή τους.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι το επιβαλλόμενο τέλος λειτουργεί ως ένα είδος κύρωσης για την τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς δεν συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του δημοσίου και δεν εξαιρεί ούτε τους οικονομικά ασθενέστερους ούτε τους ειλικρινείς, όπως ανέφερε η αιτιολογική έκθεση του νόμου. Με βάση τα παραπάνω οι προσφεύγοντες καταλήγουν ότι η επιβολή ενιαίου τέλους, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25) αλλά και του δικαιώματος δικαστικής προστασίας (άρθρο 20), επειδή καθιερώνει μια μέθοδο υπολογισμού που αποκλείει το φορολογούμενο από τη προάσπιση των δικαιωμάτων του ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

πηγη:newscode.gr

Advertisements