ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Η συνεχιζόμενη κρίση με τις καθημερινές δημοσιογραφικές αποτυπώσεις, τις δημοσιολογικές, οικονομικές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, ξεπερνά τις γνωστές οικονομικές πολιτικές και ιδεολογικές θεωρήσεις. Η κρίση είναι απόλυτα ανθρωπιστική.


Γράφει ο Μάκης Μοσχοβούδης*


Στην Ελλάδα του μνημονίου, της τρόικας και του ΔΝΤ οι αυτοκτονίες συμπολιτών μας εμφανίζονται με τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων 50 χρόνων, δραματικά μάλιστα αυξημένα το 2013.

Η ανεργία καλπάζει, ιδιαίτερα στο πιο εύρωστο τμήμα του πληθυσμού, τους νέους, ξεπερνώντας το 65%. ‘Όλο και περισσότεροι άνεργοι προστίθενται στις λίστες των εργασιακά αζήτητων, συμπολίτες μας ξενιτεύονται για μια θέση εργασίας, παιδιά υποσιτίζονται, σχολεία συγχωνεύονται (κλείνουν), νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν, ο εργασιακός μεσαίωνας κυριαρχεί, ακόμη και αυτός ο εκτρωματικός αστικός κοινοβουλευτισμός ακυρώνεται, η Δημοκρατία στήνεται καθημερινά στο απόσπασμα.

Η Κλεπτοκρατία (Ελληνικός Καπιταλισμός), μέσω των Κρατικό – πολιτικό- ρουσφετολογικών μηχανισμών, έτσι όπως θεμελιώθηκαν μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, αποσκοπεί στην διατήρηση, την ενίσχυση και την προστασία των ντόπιων και ξένων ολιγαρχών. Το πολιτικό σύστημα εξουσίας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι νέο, λειτουργώντας εχθρικά και βίαια σε κάθε μορφή πάλης και διεκδίκησης από την πλευρά των αδυνάτων.

Ακόμη και στις υφιστάμενες τραγικές συνθήκες, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα αγωνίζεται με σφοδρότητα για την διατήρηση του σημερινού στάτους, για την διατήρηση των προσωπικών του "κεκτημένων".

Σε αυτό το πολιτικό – κοινωνικό περιβάλλον και με δεδομένο τον διαχρονικό εμπαιγμό των Πολιτών από τα γνωστά πολιτικά κόμματα, που αποτέλεσαν το δικομματικό βραχίονα εξουσίας και διαχειρίστηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια τις τύχες της Πατρίδας και της κοινωνίας, η σχέση του πολιτικού συστήματος – Πολίτη έχει τεθεί σε τροχιά αμφισβήτησης μέχρι πλήρους απαξίωσης.

Οι κινηματικού χαρακτήρα δράσεις και πρωτοβουλίες, οι κοινωνικές συλλογικότητες, οι διαρκείς γενικές συνελεύσεις, οι αγανακτισμένοι,οι πολιτικοί ακτιβιστές, οι πλατείες, τα μέτωπα πάλης ενάντια στην μνημονιακή λαίλαπα, οι πολλαπλασιαζόμενες αμφισβητήσεις στον Ευρωμονόδρομο, θα έλεγε κάποιος ότι συνθέτουν ένα νέο δυναμικό πλαίσιο αντίστασης που ξεφεύγει από τα γνωστά πλαίσια εντός των οποίων κινείται το σημερινό αστικό πολιτικό – κοινοβουλευτικό σύστημα και το πολιτικό δυναμικό που το υιοθετεί, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά.

Αμφισβητείται ευθέως η ταύτιση του κοινοβουλευτισμού με την έννοια και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας.

Άλλωστε η πρακτική των τελευταίων χρόνων έχει καταδείξει ότι το Kοινοβούλιο νομιμοποιεί τις αντισυνταγματικές πράξεις της εκτελεστικής εξουσίας (είκοσι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) μέσω της πλειοψηφίας της, ακόμη και με την άνευ ουσιαστικής αξίας, κατά περίπτωση αποχώρησης της αντιπολίτευσης από τα έδρανα της Bουλής, για να επανέλθει την επαύριον, μέχρι να επαναληφθεί και πάλι το ίδιο σκηνικό, ενώ οι Πολίτες ανήμποροι παρακολουθούν ένα έργο που από την αρχή είναι γνωστοί οι πρωταγωνιστές και πολύ περισσότερο η εξέλιξη και το τέλος του.

Οι τύχες του Λαού και της κοινωνίας δεν μπορούν να αφεθούν ερήμην των πολιτικών και κομματικών επιδιώξεων του συστήματος, των όποιων "σωτήρων".

Οι Πολίτες δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμένουν θεατές των πραγμάτων.

Καλούνται οι ίδιοι να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της Πατρίδας, σε όλες τις εκφάνσεις της, με αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση των δράσεων και των κοινωνικών και πολιτικών τους pρωτοβουλιών για την ανατροπή της σημερινής καθεστωτικής διακυβέρνησης.

Τα σημερινά καταστροφικά αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών θα λάβουν τέλος μόνο με την δυναμική ενεργοποίηση του Λαϊκού παράγοντα και την μορφοποίησή του σε οργανωμένο πολιτικό υποκείμενο. Η αγανάκτηση, ο θυμός και η οργή να μετατραπούν σε συλλογικό αγώνα. Μόνο τότε θα μπει τέλος στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική βαρβαρότητα.

Ας γίνουμε κοινωνοί και εφαρμοστές του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος : "H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία. "

Ο Μάκης Μοσχοβούδης είναι δημοσιογράφος – σύμβουλος επικοινωνίας, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Αναρτήθηκε από ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ την 9:55 π.μ.. Στη κατηγορία Αρθρογράφοι . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση

Advertisements